Follow @AcrTools

Εκπτωτικό Κουπόνι Εγγραφής

Eγγραφείτε εδώ και κερδίστε κουπόνι έκπτωσης -10% για αγορές πάνω απο 250€
μέσω του ηλεκτρονικού μας καταστήματος.

*εξαιρούνται οι ειδικές προσφορές του site και τα προϊόντα χαλκού.Η έκπτωση αυτή δεν προστίθεται σε οποιαδήποτε άλλη έκπτωση ή προσφορά.
*Ισχύς κουπονιού: 30 ημέρες απο την ενεργοποίηση του λογαριασμού σας.
Είσοδος για επαγγελματίες ή δημιουργία λογαριασμού.
Με τις ανάγκες σας στο επίκεντρο δημιουργούμε αξίες...
Καλάθι Αγορών
0 αντικείμενα- 0,00€
Το καλάθι σας είναι άδειο!

10+1 Συμβουλές για το R32

10+1 Συμβουλές για το R32
 
1. Γιατί πρέπει να κάνετε την μετάβαση …
Το R32 θα αποτελέσει μια λύση του μέλλοντος στον κλιματισμό ειδικά για τα split συστήματα. Σύμφωνα με το  F-Gas τα μικρά split  συστήματα  που περιέχουν αέρια με υψηλό GWP (πάνω από 750) θα απαγορευτούν από το 2025. Το R32 είναι ένα απλό συστατικό, με μηδενικό ODP ( επιβάρυνση στο όζον ) με GWP ( επιβάρυνση στο φαινόμενο του θερμοκηπίου ) 675, σημαντικά μικρότερο από το  R410A, το οποίο έχει GWP άνω του 2000. Οι κατασκευαστές κλιματισμού σχεδιάζουν με βάση αυτό και γι' αυτό είναι ήδη διαθέσιμα τα συστήματα που λειτουργούν με R32 και πλημμυρίζουν την αγορά.
 
2. Γιατί το R32 είναι μια καλή επιλογή …
Με εξαιρετικές θερμοδυναμικές ιδιότητες, το R32 είναι μια καλή επιλογή για αντικατάσταση του R410A σε μικρά κλιματιστικά. Η χωρητικότητα ψύξης είναι υψηλότερη και ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται έχει μικρότερο αποτύπωμα. Υψηλή ογκομετρική χωρητικότητα σημαίνει ότι χρειάζεστε λιγότερο αέριο σε ένα σύστημα για να επιτύχετε τα ίδια αποτελέσματα ψύξης που θα περιμένατε από το R410A. Από την πλευρά  του ψυκτικού αυτό καθιστά το  R32 πιο αποτελεσματικό  και πιο ελκυστικό στη χρήση.
 
3. Προετοιμαστείτε για μέτρια ευφλεκτότητα...
Πρέπει να γνωρίζετε ότι το R32 είναι ελαφρώς διαφορετικό από τα ψυκτικά υγρά που έχετε χρησιμοποιήσει ανά τα χρόνια. Εισάγει την έννοια της ήπιας ευφλεξιμότητας. Τα εύφλεκτα ψυκτικά μέσα, όπως το προπάνιο (R290) & το βουτάνιο (R600) , είναι ήδη διαθέσιμα στην αγορά και χρησιμοποιούνται συχνά σε εφαρμογές  με μικρά μεγέθη φορτίου. 
Το R32 έχει μικρότερη ευφλεξιμότητα από το προπάνιο & το βουτάνιο , αλλά εξακολουθεί να καλύπτεται από τον ίδιο ευρωπαϊκό κανονισμό EN378, ο οποίος αναφέρεται στα μεγέθη φορτίου.
 
4. Γνωρίστε το EN378 …
Όταν γράφτηκε η ευρωπαική οδηγία EN378, δεν έκανε διάκριση μεταξύ ελαφρώς εύφλεκτων ψυκτικών μέσων όπως το R32 και ψυκτικών μέσων  με υψηλότερη αναφλεξιμότητα όπως το προπάνιο & το βουτάνιο. Αυτός ο κανονισμός υπόκειται σε επανεξέταση και είναι πιθανό ότι θα υπάρξει σε σύντομο χρονικό διάστημα τροποποίηση που θα προσθέσει σαφήνεια στη χρήση του R32 και άλλων ελαφρώς εύφλεκτων ψυκτικών μέσων (A2L). Από πρακτικής απόψεως, η ευφλεξιμότητα είναι ένα πολύπλοκο θέμα και γι 'αυτό το EN378 επικαιροποιείται ώστε να αντικατοπτρίζει τις αλλαγές στα διαθέσιμα αέρια ώστε να διασφαλίζεται ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια.
 
5. Θυμηθείτε το φορτηγό σας …
Από την πλευρά της μεταφοράς, η μεταφορά  ελαφρώς εύφλεκτων  ψυκτικών  μέσων (A2L) όπως το R32 δεν διαφέρει από τη μετακίνηση ισοβουτανίου ή προπανίου. Οι μηχανικοί είναι ήδη συνηθισμένοι  να μεταφέρουν εύφλεκτα στα φορτηγά τους και πρέπει να γνωρίζουν καλά τις απαιτήσεις ADR και τη μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων. Γενικά απαιτείται ορθή πρακτική και πρέπει να είστε βέβαιοι  ότι καμία φιάλη δεν είναι συνδεδεμένη σε μανόμετρο  ή άλλο εξοπλισμό ενώ βρίσκεστε στο δρόμο.
 
6. Χειριστείτε την πίεση …
Οι πιέσεις στο R32 είναι μόνο ελαφρώς υψηλότερες από το R410A και υποψιάζομαι ότι οι μηχανικοί δεν θα δουν πιθανώς τη διαφορά λόγω της ακρίβειας των αναλογικών μανομέτρων. Η κοινή λογική είναι ότι οι κατασκευαστές κλιματιστικών  χρησιμοποιούν ίδιου μεγέθους συνδέσεις όπως για το R410A, πράγμα που σημαίνει ότι τα λάστιχα πλήρωσης  και τα μανόμετρα  είναι συμβατά. 
 
7. Αποκτήστε τον σωστό εξοπλισμό …
Είναι σημαντικό να διασφαλίσετε ότι έχετε τον καλύτερο & ασφαλέστερο εξοπλισμό στον χώρο εργασίας σας. Υπάρχουν διάφοροι κατασκευαστές εργαλείων που διαθέτουν εργαλεία που είναι έτοιμα για χρήση με το R32 (A2L), συμπεριλαμβανομένων μονάδων ανάκτησης & αντλιών κενού. Συζητήστε με τον προμηθευτή ή τον χονδρέμπορο σας για να εξασφαλίσετε ότι θα έχετε τον εξοπλισμό που ταιριάζει περισσότερο στις ανάγκες σας.
 
8. Παρακολουθήστε τις εκδηλώσεις του κλάδου …
Πολλοί φορείς του κλάδου, οι προμηθευτές εξοπλισμού OEM αλλά και του επώνυμου εξοπλισμού έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για να αυξήσουν την αποδοχή του R32 με τη διεξαγωγή σειράς ενημερωτικών εκδηλώσεων. Βεβαιωθείτε ότι παρακολουθείτε τέτοια γεγονότα για να βελτιώσετε την γνώση σας για το R32 και να μιλήσετε απευθείας με τους ειδικούς της βιομηχανίας. …
 
9. Κατανοήστε και διαχειριστείτε τους κινδύνους …
Με την προϋπόθεση ότι οι μηχανικοί και οι ψυκτικοί  ακολουθούν τις βέλτιστες πρακτικές και αξιολογούν επαρκώς τους κινδύνους σχετικά με  την ήπια ευφλεξιμότητα, τότε το R32 μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια. Στην πραγματικότητα, αν είστε ήδη εξοικειωμένοι με τη χρήση ψυκτικών μέσων όπως ισοβουτάνιο (R600) & προπάνιο (R290), τότε αυτό δεν πρέπει να σας είναι  πρόβλημα. Αν έχετε αμφιβολίες, οι Κανονισμοί Επικίνδυνων Ουσιών & Εκρηκτικών Ατμόσφαιρων (DSEAR) είναι εκεί για να σας λύσουν όλες σας τις απορίες ή επικοινωνήσετε μαζί μας στο 2102280384.
 
10. Μείνετε ενημερωμένοι …
Ποτέ δεν ήταν πιο σημαντικό να μένετε ενημερωμένοι για το R32 μέσω των μέσων ενημέρωσης - online και σε έντυπη μορφή. Οι εμπορικές ενώσεις, οι κατασκευαστές, οι χονδρέμποροι και οι προμηθευτές μπορούν επίσης να βοηθήσουν.  Κρατήστε, λοιπόν, τα μάτια και τα αυτιά σας ανοιχτά. Ένας άλλος πολύ καλός τρόπος για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το R32 είναι να παρακολουθήσετε ενα από τα σεμινάρια που είναι ήδη αναρτημένα στην σελίδα μας στο facebook (webinar R32) ή να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 2102280384.

 

 
R32: Βασικές Οδηγίες
 
1. Όταν εκτελούνται εργασίες σε εσωτερικό χώρο
 
Βεβαιώσου ότι υπάρχει πάντα βεβιασμένος αερισμός με ανεμιστήρα (+ 500 m³/h) ώστε να υπάρχει ροή νωπού αέρα και ταυτόχρονα να απομακρύνεται το αέριο R32 για να αποφευχθεί η αύξηση της συγκέντρωσης άνω του ορίου LFL (Lower Flammable Limit).
 
2. Όταν εκτελούνται εργασίες σε εξωτερικό χώρο
 
Βεβιασμένος εξαερισμός απαιτείται μόνο όταν υπάρχει δυνατότητα συσσώρευσης του αερίου λόγω περιορισμένου χώρου από τοίχους, ή αν η μονάδα είναι εγκατεστημένη σε κλειστό χώρο.
 
 Διαρροή R32
Βεβαιώσου ότι υπάρχει επαρκής εξαερισμός.
Κλείσε την παροχή ρεύματος της μονάδας και σβήσε όποια πηγή φλόγας έχει προκύψει κατά το ατύχημα που προκάλεσε η διαρροή του ψυκτικού R32.
Εκκένωσε το χώρο και μην επιστρέψεις σε αυτόν, έως ότου όλο το αέριο έχει εξατμιστεί ή διαφύγει από το χώρο.
 
3. Αέρας στο ψυκτικό κύκλωμα
Η εισαγωγή αέρα (οξυγόνο) στο ψυκτικό κύκλωμα πρέπει να αποφεύγεται.
 • Συνίσταται να μετράται θερμοκρασία και πίεση κορεσμένου μέσου όταν η μονάδα έχει κάνει συλλογή υγρών (pump down) ή όταν υπάρχει υποψία ότι έχει εισχωρήσει αέρας στο κύκλωμα.
 • Χρησιμοποίησε τους πίνακες πίεσης/θερμοκρασίας για να διαπιστώσεις εάν έχει εισχωρήσει ατμοσφαιρικός αέρας ή άλλο αέριο στο κύκλωμα.
   
 
4. Παγιδευμένο R32 στο κύκλωμα
 
Πρέπει να επιβεβαιώνεται πάντα εάν υπάρχει παγιδευμένο ψυκτικό μέσο μέσα στο κύκλωμα.
 • Προχώρα σε διαδικασία ανάκτησης του ψυκτικού και συνέκρινε την ανακτημένη ποσότητα με αυτή της πλήρωσης της μονάδας.
 • Πάντα να αποκόπτεις (με κοπτικό εργαλείο/όχι με χρήση οξυγόνου) τα μέρη που πρέπει να επισκευαστούν.
 • Αν δεν είναι δυνατή η αποκοπή των μερών, τρύπησε το μέρος του σωλήνα.

​5. Επιπλέον Προφυλάξεις                                                    

Προφυλάξεις για την έναρξη εργασιών που έχουν σχέση με ηλεκτρικά μέρη είτε και αντικατάσταση αυτών.

 • Κράτα αρκετή απόσταση από πιθανές αιτίες φωτιάς, όπως εξοπλισμός ανάφλεξης αερίων ή ηλεκτρικών αντιστάσεων σε μέρη όπου πραγματοποιείται η εγκατάσταση, η επισκευή ή αντίστοιχη εργασία σε εξοπλισμό κλιματισμού.
 • Επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχουν επικίνδυνα ή αναφλεγόμενα αντικείμενα στο παρακείμενο χώρο και βεβαιώσου ότι υπάρχει πυροσβεστήρας σε κοντινή απόσταση. 
 • Εάν το αέριο έρθει σε επαφή με ελεύθερη φλόγα ή άλλο υλικό θερμαινόμενο πάνω από 300 ως 400ºC, θα προκαλέσει θερμική αποσύνθεση, παράγοντας πιθανά τοξικά αέρια.
 • Η παραγωγή τοξικών αερίων είναι όμοια με αυτή των ψυκτικών μέσων R410A, R22 και όχι μόνο χαρακτηριστικό του R32.
Χρησιμοποίησε ανταλλακτικά του κατασκευαστή μόνο.
 • Μην προσπαθήσεις να κάνει μετατροπή ή να προσθέσεις ηλεκτρικά φορτία ή άλλα υλικά στην μονάδα.
 • Αντικατέστησε οποιαδήποτε υλικά/ανταλλακτικά μόνο με τα προτεινόμενα από τον κατασκευαστή της μονάδας.
Προφυλάξεις κατά τη διαδικασία κενού και πλήρωσης
 • Μην προσθέτεις παραπάνω ψυκτικό από το προβλεπόμενο στο ψυκτικό κύκλωμα.
 • Βεβαιώσου ότι δεν συμβαίνει οποιαδήποτε μίξη με διαφορετικά ψυκτικά μέσα κατά την πλήρωση της μονάδας.
 

0 Σχόλια "10+1 Συμβουλές για το R32"

Γράψτε μια κριτική

Το όνομα σας:


Η κριτική σας: Σημείωση: δε μεταφράζεται η HTML!!

Παρακαλώ εισάγετε τον παρακάτω κωδικό: