Follow @AcrTools

Εκπτωτικό Κουπόνι Εγγραφής

Eγγραφείτε εδώ και κερδίστε κουπόνι έκπτωσης -10% για αγορές πάνω απο 250€
μέσω του ηλεκτρονικού μας καταστήματος.

*εξαιρούνται οι ειδικές προσφορές του site και τα προϊόντα χαλκού.Η έκπτωση αυτή δεν προστίθεται σε οποιαδήποτε άλλη έκπτωση ή προσφορά.
*Ισχύς κουπονιού: 30 ημέρες απο την ενεργοποίηση του λογαριασμού σας.
Είσοδος για επαγγελματίες ή δημιουργία λογαριασμού.
Με τις ανάγκες σας στο επίκεντρο δημιουργούμε αξίες...
Καλάθι Αγορών
0 αντικείμενα- 0,00€
Το καλάθι σας είναι άδειο!

Ψέματα & Αλήθειες ...

 Ψέματα & Αλήθειες ...

Προσφορά & Ζήτηση 
γιατί οι τιμές των ψυκτικών ρευστών εκτοξεύονται ?
Ψέματα & Αλήθειες ...

Το παρακάτω κείμενο ίσως ακουμπήσει τις αιτίες γιατί συμβαίνουν τόσο μεγάλες αυξήσεις στο κόστος των ψυκτικών ρευστών και πώς αλλάζουν την αγορά άμεσα , προσπαθώντας να δώσει κάποια εξήγηση στους πελάτες μου που καθημερινά απορούν γιατί τα ψυκτικά υγρά απογειώθηκαν ή εάν είναι κάτι πρόσκαιρο ή με μόνιμο χαρακτήρα ….
Η τιμή των ψυκτικών μέσων αυξάνεται απότομα αυτό το καλοκαίρι, καθώς οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί F-Gas , πλέον εφαρμόζονται και σφίγγουν τον κλοιό σε μια βιομηχανία που φαίνεται να μπαίνει στην διαδικασία να προσαρμοστεί στην αλλαγή. Τα ψυκτικά ρευστά με υψηλότερο δείκτη επιβάρυνσης του φαινομένου του θερμοκηπίου (GWP) φαίνεται να επηρεάζονται αρνητικά , άμεσα καθώς μειώνεται η διαθεσιμότητα τους ενώ ταυτόχρονα λόγω της τιμής και οι μηχανικοί και οι τελικοί χρήστες κάνουν μεταβολή προς εναλλακτικές λύσεις με χαμηλό GWP. Σύμφωνα με τον όμιλο Okorecherche, την ερευνητική ομάδα που χρησιμοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την παρακολούθηση των τιμών των ψυκτικών μέσων βάσει των ευρωπαϊκών κανονισμών για τα φθοριούχα αέρια, η τιμή πώλησης παραγωγού του R404A – το μέσο με τον υψηλότερη δείκτη GWP και άμεσα προς απόσυρση - αυξήθηκε κατά 500% κατά τα τρία τελευταία χρόνια. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τεράστιες αυξήσεις τιμών προς τους πελάτες σε όλη την ευρωπαϊκή ένωση. Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι οι τιμές πώλησης παραγωγού του R134a, ενός αερίου που χρησιμοποιείται συνήθως στον κλιματισμό και στην ψύξη, έχουν αυξηθεί περισσότερο από 200%. Οι τιμές και άλλων δημοφιλών φθοριούχων ψυκτικών ρευστών έχουν επίσης αυξηθεί σημαντικά.
Σε γενικές γραμμές απ’ ότι μας ενημερώνουν ,πηγές από παντού, περιμένω αυτές τις αυξήσεις να συνεχιστούν. Ο νόμος της προσφοράς και ζήτησης , μπαίνει στο παιχνίδι καθώς φαίνεται ότι υπάρχουν περιπτώσεις πελατών που είναι αναγκασμένοι /απελπισμένοι ( για τους δικούς τους λόγους ) να πάρουν στα χέρια τους ψυκτικά ρευστά με υψηλότερο δείκτη επιβάρυνσης του φαινομένου του θερμοκηπίου (GWP) όντας πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερα. Αυτό που έχουμε αρχίσει να βλέπουμε ξεκάθαρα όμως είναι την τάση των τιμών των ψυκτικών ουσιών να αρχίζουν να ευθυγραμμίζονται με τον βαθμό επιβάρυνσης, GWP, του προϊόντος. Και αυτό επειδή , είναι πλέον γεγονός ότι το συνολικό σύστημα ποσοστώσεων ( άδειες παραγωγής ψυκτικών ρευστών εντός της ευρωπαϊκής ένωσης ) καλύπτεται με ισοδύναμο σε τόνους CO2 ( δηλαδή πόσο θα επιβαρύνονταν η ατμόσφαιρα με διοξείδιο του άνθρακα εάν ότι παρήγαγαν διέφευγε σε αυτήν ) εξασφαλίζοντας ότι η τιμή με βάση το δείκτη GWP τίθεται σε λειτουργία. Το R404A, για παράδειγμα, έχει GWP (ή ισοδύναμο επιβάρυνσης σε CO2) περίπου 3πλάσιο εκείνου των ψυκτικών μέσων νέας γενιάς για την ίδια εφαρμογή. Καθώς η παραγωγή/διαθεσιμότητα στην αγορά περιορίζεται από το GWP (ισοδύναμο CO2) , τότε με βάση την απλούστερη οικονομική θεωρία θα πρέπει να αναμένουμε ότι το R404A θα φθάσει στις 3 φορές την τιμή των προϊόντων νεότερης γενιάς - ίσως περισσότερο εάν παρουσιαστούν οποιεσδήποτε άλλης μορφής ελλείψεις.
Ισορροπία …
Παρά το γεγονός ότι ήταν γνωστό ότι θα επέρχονταν η απόσυρση των φθοριούχων , για πολύ καιρό η τιμή του R404A δεν ήταν αισθητά διαφορετική από αυτή των χαμηλότερων εναλλακτικών λύσεων GWP , αλλά προς το τέλος του περασμένου έτους και σίγουρα φέτος άλλαξε σημαντικά σε όλες τις χώρες της Ευρώπης όπως και στην χώρα μας. Η τιμή του R404A αντικατοπτρίζει τη μεταβολή των προτύπων της αγοράς, καθώς τα νέα χαμηλότερης επιβάρυνσης GWP, ψυκτικά ρευστά μπαίνουν στο προσκήνιο. Πλην ενός μικρού διαστήματος , μέσα στο κατακαλόκαιρο , δεν έχουμε δει ακόμη σοβαρές ελλείψεις, αλλά είναι προφανές ότι το ισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης είναι πολύ πιο αυστηρό φέτος. Υπάρχοντας λίγο πλεονάζον ψυκτικό ρευστό στην αγορά ,συνήθως θα περίμενε κανείς να διατηρήσει τις τιμές πιεσμένες. Αυτό το έτος μπορεί να μην ήταν έτος σημαντικής μείωσης ποσοστώσεων παραγωγής ( το 2018 όμως θα είναι τραγικά μεγάλο ), αλλά οι εισαγωγές προπληρωμένου εξοπλισμού ( συσκευές δηλαδή που μπαίνουν στην ευρωπαϊκή ένωση προ-πληρωμένες με ψυκτικό ρευστό ) άρχισαν να υπόκεινται στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς και αυτό είχε άμεση επιρροή στην γενική προσφορά. Η τιμή των ρευστών θα εξαρτάται όλο και περισσότερο από τη συμπεριφορά της αγοράς και δεν είναι και ιδιαίτερα δύσκολο να προβλεφθεί ότι τα αέρια χαμηλής επιβάρυνσης GWP νέας γενιάς θα καταστούν πολύ πιο οικονομικά σε σύγκριση με τα παλαιότερα, υψηλότερης επιβάρυνσης ψυκτικά προϊόντα. Αυτός είναι μάλλον και ο βασικότερος παράγοντας που θα επηρεάσει το μυαλό των εργολάβων αλλά και των τελικών χρηστών, οδηγώντας τους προς την άμεση μετατροπή των συστημάτων τους προς χαμηλής επιβάρυνσης GWP, αέρια. Οι συχνές ζεστές περίοδοι στην Ευρώπη έδωσαν στον κλάδο ισχυρή τόνωση αυτό το καλοκαίρι. Τα ψυκτικά συγκροτήματα στα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα πιέστηκαν αρκετά για να καλύψουν τις ανάγκες που προέκυψαν από τις αυξανόμενες θερμοκρασίες. Τα συστήματα κλιματισμού , απαραίτητα σε εμπορικά κτίρια και οικίες , επίσης πιέστηκαν σκληρά καθώς οι μέσες θερμοκρασίες στην Ευρώπη ξεπέρασαν τους 30°C με αποτέλεσμα όλοι οι εμπλεκόμενοι τεχνικοί / μηχανικοί να εργάζονται επίσης υπερωρίες για να διατηρήσουν τα συστήματα σε λειτουργία.
Ευκαιρία ??? 
Είναι γεγονός ότι όλοι μας βρεθήκαμε μπροστά σε συσκευές φέτος , σε σούπερ μάρκετ ή αλλού όπου οι υψηλότερες θερμοκρασίες έπιασαν τους πελάτες μας στον ύπνο .Από πλευράς πωλήσεων ,είχαμε μερικές καλές εβδομάδες όταν ο καιρός ήταν ζεστός, αλλά πιστεύω ότι θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι το τέλος του φθινόπωρο πριν πούμε , εάν ή όχι , είχαμε ένα καλό καλοκαίρι για τη βιομηχανία της Ψύξης & του Κλιματισμού. Είναι γεγονός ότι στην χώρα μας με την κρίση να σέρνεται βαριά ,με τις προοπτικές να μην είναι ιδιαίτερα θετικές τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον ,μακριά από τα κέντρα αποφάσεων της Ευρώπης και με τις γείτονες χώρες ξέφραγα αμπέλια , διάφορα φαινόμενα , όχι και τόσο επαγγελματικά έχουν ήδη αρχίσει και κάνουν την εμφάνιση τους .Με την χώρα μας όμως να είναι στην Ευρώπη , θέλοντας και μη , με τις σοβαρές εταιρείες να είναι υποχρεωμένες να ακολουθήσουν τις νομοθεσίες , είναι υποχρέωση πλέον του καθενός μας να προστατεύσει τον εαυτό του και τους πελάτες του από τις συνέπειες , τέτοιων φαινομένων που ζήσαμε στο παρελθόν και οδήγησαν στην υποβάθμιση και του τεχνολογικού εξοπλισμού των πελατών μας αλλά και της νοημοσύνης μας τελικά …
Και καθώς λοιπόν το φθηνό/τερο ποτέ δεν υπήρξε και άμοιρο ευθυνών & συνεπειών …
ίσως η λύση να είναι στην Ευρώπη και στην αναβάθμιση της παροχής τεχνικής υπηρεσίας 
που από αυτή την άποψη, ίσως ένα πιο αποτελεσματικό καθεστώς συντήρησης θα διασφαλίσει ότι αυτές οι βλάβες/απώλειες δεν θα συμβαίνουν συνεχώς στο μέλλον, αλλά και θα εξασφαλίσει το απαιτούμενο χρονικό περιθώριο στον εγκαταστάτη να επανεξετάσει τη χρήση όποιου νέου ψυκτικού μέσου κάνοντας τη μετάβαση σε εναλλακτικά ρευστά χαμηλής επιβάρυνσης GWP , εφικτή , εάν είναι απαραίτητο. Ο τρόπος με τον οποίο εμπλεκόμαστε στο ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο και υποχρεούμαστε να προσαρμοστούμε είναι συγκεκριμένος. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι οι κανονισμοί για τα φθοριούχα αέρια θα συνεχίσουν να επηρεάζουν σοβαρά τη ζωή μας και το μόνο ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί είναι πώς θα διαχειρίζεται το σύστημα ποσοστώσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 
Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού πλαισίου, ορισμένες χώρες όπως αυτές στη Σκανδιναβία επέλεξαν να υπερβούν τους κανονισμούς για τα φθοριούχα αέρια και να επιβάλουν αυστηρότερα βήματα, αλλά σε γενικές γραμμές οι περισσότερες χώρες σε ολόκληρη την Ευρώπη παραμένουν στο πλάνο τους. 

 

Δυστυχώς ή ευτυχώς δεν βλέπω να αλλάζει αυτό…